UNA FINESTRA A LA CIÈNCIA
Programa quinzenal amb una durada de 15 minuts en què es tracten temes d'actualitat relacionats amb la ciència de manera clara i sense tecnicismes.
Horari d'emissió: ( Finalitzada )
[Podcast del programa]
EMISSIONS REALITZADES
Alumnat i professorat del Grau en Química ha compartit una jornada didàctica-lúdica per a commemorar el 150 aniversari de la publicació de la taula periòdica de Mendeléiev, amb la participació de la professora Adela Muñoz de la Universitat de Sevilla i el professor Miquel Durán de la Universitat de Girona. Metalls post transició en el cinquè espai de la Taula Periòdica dels Elements Químics.
En el programa especial de la Taula Periòdica dels Elements Químics s’aborden els metalls de transició, una de les famílies més nombroses, amb trenta elements. Quatre ja eren coneguts en l’antiguitat: ferro, coure, plata i or i alguns són molt importants tecnològicament com el titani, el ferro, el níquel o el coure. A més, formen compostos de colors espectaculars, i per això s’utilitzen com a pigments.
El grup de recerca LIFE de la Universitat Jaume I juntament amb les universitats de Castella-la Manxa, Cadis, Almeria i Saragossa, estudia els efectes de l'activitat física i els hàbits saludables en l’adolescència. Ho expliquen els investigadors Diego Moliner i Mireia Adelantado Renau. Metalls alcalinoterris en el tercer espai de la Taula Periòdica dels Elements Químics.
Combinar un excel·lent expedient en química i, a al mateix temps, ser un bon divulgador dels coneixements científics no és tasca fàcil, però per al nostre convidat d’avui, Pablo Serna Gallén, sembla senzilla. L’alumne del Màster de Química Aplicada i Farmacològica ha guanyat, per segona vegada consecutiva, el Premi Literari de Divulgació Científica i Tecnològica en Valencià que convoca l’Escola Superior de Tecnologia i Ciències Experimentals. Segon programa de la Taula Periòdica dels Elements Químics, dedicat als metalls alcalins.
Nacions Unides ha proclamat 2019 Any Internacional de la Taula Periòdica dels Elements Químics. Des del programa «Una Finestra a la Ciència» de Ràdio UJI volem sumar-nos a la commemoració amb onze espais en què explicarem les característiques, propietats, aplicacions i algunes curiositats de la taula i els elements que la componen. En aquest primer espai es parla de la taula periòdica en general i dels científics i científiques que l’han fet possible, com el rus Dmitri Mendeléiev, així com de l’aportació espanyola.
Reportatge sobre el professorat de batxillerat guardonat en la primera edició dels Premis Marcadors, un reconeixement de l’Escola Superior de Tecnologia i Ciències Experimentals al personal docent que més ha motivat o millor ha format l’alumnat que cursa actualment titulacions de la branca cientificotecnològica i que ha sigut elegit pel mateix estudiantat.